Learn the language of the horse, and the horse will communicate with you!

Mijn methode


Wat ik belangrijk vind bij het trainen van paarden is dat je het paard de tijd geeft om jou
 te begrijpen. Een paard communiceert op een andere manier als wij en het is daarom voor het paard ook erg moeilijk om ons te begrijpen.

Vaak denk wij mensen dat een paard dat steigert, dit doet omdat hij agressief of opstandig is, maar in veel gevallen is dit zeker niet waar. Het paard probeert zijn manier van communiceren ook te laten zien en bedoelt hier vaak mee dat hij gewoonweg niet weet wat je van hem vraagt. Daarnaast is een paard een prooidier en heeft dus het instinct om te vluchten van gevaarlijke situaties en roofdieren zoals hij ons mensen ook ziet. Waarom proberen wij niet te communiceren met het paard zoals zij dat onder elkaar doen? Dat is wat ik doe. Ik kijk hoe paarden elkaar vertellen 'ga weg', 'kom hier' of 'het komt goed' en heb daarna geprobeerd dit na te bootsen. Dit sloeg meteen aan! En ik bouw dit nog steeds meer uit en leer nog elke dag van mijn paard en zij van mij. 

Ik leer paarden dingen door hun kuddegedrag na te bootsen en te zorgen dat ze te allen tijde begrijpen wat ik vraag en zich op hun gemak voelen. Mijn training is gebaseerd op hoe paarden met elkaar communiceren. En hoe ik dit zo precies mogelijk na kan bootsen, zodat het voor een paard te begrijpen is. Ik blijf net zolang proberen tot het paard mij begrijpt, pas dan is het doel bereikt.

Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat een paard altijd ontspannen is en zich op zijn gemak voelt als ik met hem/haar aan het trainen ben. Ik geef hem ook de tijd om alles wat ik van hem vraag, te begrijpen en te verwerken. Als hij de informatie nog aan het verwerken is en ik vraag hem al iets nieuws, dan zal hij gestrest raken en daardoor ook helemaal niks meer oppikken van de training. 
Is een paard heel dominant of zelfs agressief maar kent hij al wel een hoop dingen en heeft hij al wel veel geleerd, dan zal de training waarschijnlijk wat gespannen verlopen. Ik moet dan eerst de tijd nemen om hem te overtuigen dat ik een zeer geschikte leider van zijn kudde ben en dat als hij zich aansluit er eigenlijk helemaal niks aan de hand is. 

Ik vind het ook erg belangrijk dat ik eerst alles netjes vraag aan het paard. Een paard snapt niet dat als je hem voor het eerst met een zweep slaat, dat hij dan moet gaan lopen. Wat hij wel begrijpt, is dat het pijn doet en dat hij ervan wil vluchten. Hij zal dan vervolgens wel iedere keer aanlopen als je met een zweep slaat, maar wel voor de verkeerde redenen. Als je een paard eerst uitlegt, met bijvoorbeeld je stemhulp, dat hij moet lopen als jij dat aan hem vraagt en hem vervolgens beloond door druk weg te nemen, vindt hij het al eens stuk minder erg.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is hoe ik te werk ga, maar ik begrijp ook dat het allemaal nog duidelijker wordt, als je me aan het werk ziet met een paard. Ik vind het namelijk belangrijk dat de ruiter ook begrijpt wat ik aan het doen ben en leg daarom terwijl ik bezig ben met je paard, constant uit wat ik aan het doen ben en waarom ik het doe. Zo begrijpt niet alleen het paard wat ik aan het doen ben, maar jij ook. Ik bereik heel veel met een paard, omdat ze mij begrijpen en ik hen begrijp. Het is dan ook belangrijk dat jij zelf ook begrijpt waarom ik iets doe, zodat het voor jou ook logisch is en je het daarna makkelijk van me over kan nemen.