Leer met je paard communiceren en je paard zal het zelfde proberen.

Waar houd ik me nu mee bezig?

Ik ben iemand die graag alles van iedereen wil leren. Ik luister graag naar mensen en mijn motto hierin is dan ook dat iedereen wel iets weet wat jij nog niet weet. En ik vind het dan ook mijn taak om er achter te komen wat dat dan is. Het leek me daarom ook leuk om af en toe met jullie te delen wat ik zo door de week opsteek!

 

 

 


Weetje over de Halsspiertjes

Op het moment ben ik me heel erg aan het verdiepen in de anatomie van het paard. Wat ik hier zo leuk en interessant aan vind is dat iedere spier een eigen doel heeft in het beweging stelsel. Zo zitten er bijvoorbeeld onder in de nek allemaal kleine spiertjes die meehelpen in het optillen van het voorbeen. Rij je met slotteugel dan ontkracht je deze spiertjes en lijkt het of je paard netjes nageeft, maar train je vervolgens deze spiertjes niet en zul je of in een herhaling vallen waarbij je eigenlijk niet meer zonder deze hulpteugel kunt rijden of je zult je paard overdragen als je hem met de zelfde verwachtingen gaat rijden zonder slotteugel. Deze spiertjes kun je wel goed trainen door bijvoorbeeld balkjes te lopen di net iets te ver uit elkaar liggen of net iets van de grond liggen. ook kun je deze spiertje trainen door veel af te wisselen tussen hals stekken en in oprichting rijden. Zo moet je paard ze telkens overnieuw activeren.

Tip over spieren opbouwen

Je kent het vast wel, je traint en traint maar net op de plekken waar je ze wilt zien, zitten ze niet... Spieren.  Probeer eens om alle spiergroepen apart te nemen. Ga voor die borstspieren bijvoorbeeld eens balkjes lopen. Voor de halsspieren eens aan de lange lijnen werken. Probeer hierbij veel af te wisselen tussen ontspanning en aanspanning. Met de schoft en rugspieren heb ik in het begin erg veel moeite gehad. Ik had Haily nog niet helemaal in balans waardoor Haily zichzelf nog niet volledig kon dragen. Probeer hiervoor veel tempo wisselingen en overgangen te rijden. Houd je paard niet te veel vast en zorg dat hij lekker door zijn lichaam kan ontspannen. Dit kun je doen door veel met je benen te werken en weinig met je teugelhulp. Voltes rechtsom met linksom afwisselen is ook een goede training om de spieren lekker los te rijden. Neem hierbij een lichte stelling en tussendoor een rechte lijn mee. En ga ook eens lekker het bos in. Hier is veel verschil in bodem. En als je dan toch in het os bent, probeer dan een keer een heuveltje mee te pakken. Dit laat je paard op een natuurlijke manier zijn spieren gebruiken. Heuvel op moet hij trekken en stuwen. Heuvel af moet hij zich dragen en balanshouten. En zo train je zijn kont en buikspieren ook meteen een beetje bij.

Nog een kleine tip voor mooiere spierontwikkeling. Geef je paard eiwitten na het rijden zodat zijn spieren mooi kunnen herstellen en hij ook geen last van spierpijn krijgt!